SORU: Kalan Süreniz:


Çok eskiden elektrik olmadan yaşamlarını sürdüren insanların anlatıp günümüze ulaşan belgeler, insanların karanlık ile baş edebildiği hatta bu konuda korkuya mahal verecek herhangi bir olumsuzluk olmadığını göstermektedir. İnsanlar yaktıkları gaz lambalarıyla ışık ihtiyacını gidermekte, bu da onların daha loş ışıkta kalan ama daha cesur insanlar olmalarına olanak tanımıştır. Şahsen ben, bütün ışıklar açık olmasa asla uyuyamam. Geçmişten günümüze değişim gösteren korku hali de böyle evrilmiş durumda.Bu parçanın teması aşağıdakilerden hangisi olabilir ?

Cevap:

Yazın tatiller için kıyı kentlerine giden insanlar, denizin verdiği serinlik ile ferahlarlardı.Özellikle Akdeniz’den başlayıp Ege’ye kadar uzanan sahiller boyunca insan selleri ile karşılaşmak mümkün olmaktadır. Bu da insanların tatil için ideal yerlerin neresi olduğuna dair ipuçları sunmaktadır.Bu parçaya göre aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz ?

Cevap:

(1)Hayatın bize sunduklarından faydalanmak en doğal haklarımızdan birisidir. (2)Fakat buna rağmen, insanlar olarak bizler, eksiklerin olduğundan şikayetçi oluruz. (3)Şikayet ise hep yoksun olanları görüp sadece onları söylemedir. (4)Haliyle bu söylemler de mutsuz kitleler olarak bizi peşinden sürüklemektedir.Bu paragrafın hangi cümlesinde yarım mastar ekli bir fiil bulunmaktadır ?

Cevap:

1-Ardından onları valize yerleştirdi., 2-Valizini alarak dışarı çıktı.,3-Valizin ağzını kapattı.,4-Kıyafetlerini özenle katladı. Yanda yer alan cümleler ile bir paragraf oluşturulmak istenmektedir. Olay akışı düşünülerek düzenlenecek olan bu paragraf cümleleri nasıl sıralanmalıdır ?

Cevap:

Hayatımda ilk defa vapura binmiştim. Hem heyecanlanmıştım, hem de korkmuştum. Hayatımda ilk defa suyun üstünde duruyor olmak, garip gelmişti. Daha önce maviliklerin üstünde bulundum, bindiğim birkaç uçak seyahatinde. Ama buna rağmen vapur deneyimi çok başka bir olaydı.Bu paragrafın başlığı ne olabilir ?

Cevap:

Dedem, Kore Savaşı’nda çarpışmıştı. Her gün savaşı övünerek anlatır, arkadaşlarıyla sırt sırta nasıl cenk ettiğinden, komutanlarından, yokluktan, açlıktan, sefaletten bahsediyordu. Savaş sırasında kaburgasından yaralandığını söyler ve her fırsatta gömleğinin kenarından yardımı gösterirdi.Paragrafta yer alan cümleler göz önüne alındığında aşağıdaki cümlelerden hangisi bu paragrafın özeti konumundadır ?

Cevap:

(1)Gözlerini gözlerime dikerek neden böyle davrandığımı sordu.(2) İnsanlar bazen çok kötü olabiliyorlar. (3)Bense bir sebebin olmadığını sadece eskisi kadar bir yakınlık hissedemediğimden bahsettim. (4)Beni anlayacağını tam sanıyorken, yine yüzüme bön bön bakarak “peki neden ?”diye sordu.Bu parçanın hangi cümlesi diğerlerinden ilgisiz bir konuyu açıklamaktadır ?

Cevap:

Hindistan, çeşitli nüfus politikaları ile birlikte zaman içerisinde çok önemli bir nüfus artışı yaşadı. Bazı kaynaklarda şu an dünyada en fazla nüfusun olduğu ülke konumunda olduğu yazılırken, bazı kaynaklar ise bunun aksi bilgiler vererek bu rekorun Çin’e ait olduğunu ısrarla yinelemektedirler. Ayrıca politik sebeplerin de bu bilgileri yönetebildiği, bu yüzden Hindistan’ın arka planda olabileceği söylenenler arasında.Bu parçada aşağıdakilerden hangisinden bahsedilmiştir ?

Cevap:

(1)Keşke söylenenleri dinleseydik. (2)En azından başımıza gelecek olan tüm sorunlarda, muhatap bulabilirdik. (3)Şimdi ikimiz tekiz. (4)Kimse burada bizi önemsemez. (5)Bunun üstüne pişmanlık duyup dururuz.Bu paragrafın kaç numaralı cümlesinin fiili mastar eki alamaz ?

Cevap:

(1)Edebiyatımızda iki önemli gelişim ve değişim bölümü bulunmaktadır. (2)Özellikle geçmiş zamanlardan beri süregelen batılılaşma düşüncesi bu dönemde daha fazla ağırlık kazanmakta ve insanlar, bu ağırlığın etkilerini gözler görülür biçimde fark edebildiler. (3)Tanzimat dönemi, sanatsal ve edebi anlamda önemli gelişmelerin kaydedildiği bir dönem olarak tarihimizde yer almaktadır. (4)Bunlardan ilki Tanzimat, diğeri ise Cumhuriyet dönemidir. Yukarıdaki parçanın anlam akışının sağlanması için kaç numaralı cümleler yer değiştirmelidir ?

Cevap:




  

test çöz

6.Sınıf Türkçe Parçada Anlam 3


  • Soru Sayısı:10
  • Süre: 10 Dakika

Testlerimiz çoktan seçmeli ve çoklu seçmeli olarak hazırlanmaktır. Çoklu seçmeli sorularda birden fazla seçenek seçmeniz mümkündür.

NOT : MOBIL KULLANICILAR LUTFEN TELEFONUNUZU YATAY HALE GETIRINIZ!

Başla