“Hayat boyunca yaptıklarımı sorguladım. Aldığım kararlar, doğru bildiğim durumlar ve yanlışlığına emin olduğum nice şey vardı. Ama zaman içerisine gördüm ki aslında her şey değişmekte. Benim 20 yaşında aldığım kararlar, 30 yaşımda o kadar garipsenecek bir hale gelmişti ki, artık kendimi tanıyamıyordum. Gelişme ve büyümek, fikirler altında kendini çok belli etmekteydi.” Bu paragrafın konusu aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap:
Aşağıdakilerden hangisi bir paragrafın giriş cümlesi olmaya diğerlerinden daha uygundur?
Cevap:
“Dinler tarihi gerek felsefe gerekse ilahiyat konularında çok önemli bir konuma sahiptir. Bu konumundan kaynaklı olsa gerek, ilgi çekici bütün metinlerin analizi ve sorgulanış aracılığıyla bazı gerçeklerin gün yüzüne çıkması kadar olağan bir şey yoktur. Sırf bundan dolayı, yaşanmış olan geçmiş dinler, geçmiş inançlar, geçmiş topluluk betimlemeleri detaylı olarak incelenmekte. Ve gerçekten işini zevkle, bile isteye yapabilen araştırmacılar da bu noktada sahada ön planda olabilmekte.”Aşağıdakilerden hangisinin cevabı paragrafta bulunmaz?
Cevap:
“Hayatımızın bir yerlerinde duran mutsuz anlarımız vardır. Biz bu zamanlarda kendimizi daha mutsuz bir şekilde hayal etmekten öteye gidemezken, bizi bulan bütün mutlulukları da harcamadan tüketmiş oluyoruz. Aslında garip bir şekilde bu döngüye ayak uyduran insan veya insanlar olarak, kendimizi de bu noktada fazlaca yıpratmış oluyoruz. Geriye dönüp baktığımızda daha kırılgan, daha mutsuz, daha umutsuz bir insan olmanın altında da bu yatıyor.” Bu parçada aşağıdakilerden hangisinden söz edilmektedir?
Cevap:
“Mimari anlayış özellikle Osmanlı’dan bu yana giderek modern bir çizgi çizmekte ve eğitimli insanların meslek içinde bulunma oranları giderek artmaktadır. Eskiden müteahhit bir anlayış çerçevesinde tamamen ekonomik bir iş olarak incelenmesinin yanı sıra, gerçek anlamda güven veren bir meslek çizgisinde olmamıştı. Ama son dönemde rüştünü ispatlayan kişilerin de katkısıyla mesleki gelişim süreci giderek artış göstermekte.”Aşağıdakilerden hangisi bu parçayı özetleyen bir cümledir?
Cevap:
“21.yüzyılın ilk çeyreğinde yaşıyor olmanın en garip tarafı da insanların her şeyin farkında olarak yine aynı şeyleri yapmalarındaki ısrarı anlayamamak. Dönüp baktığımızda sokakta rastgele çevrilen herkesin bir veya birden fazla cep telefonu bulunmakta. Ama yine aynı sokaktan farklı bir zamanda yapılan soru cevaplarda karşılaşılacak en büyük durum dijital yalnızlık olacaktır. İnsanların bağlı oldukları şeyleri dile getirmelerine rağmen yine o şeyleri sürdürmeleri tam bir fiyasko. Bunu hayatım boyunca sanırım anlayamayacağım.” Bu parçada aşağıdakilerden hangisinden yakınılmaktadır?
Cevap:
“Bir şeyleri istiyor olmak, o şeyi gerçekten elde etmeye yeterli midir? Bu yüzyıllar boyunca sosyolojik ve psikolojik anlamda tartışmaya açık bir konu oldu. Kimileri bireyin istek ile bir şeyleri başarma gücünü var edebileceğini savunurken, kimileri isteğin her şeye yeter vaziyette olmadığını ısrarla söylemekten çekinmediler. Aslında her iki tarafın da halkı ve haksız tarafları bulunuyorken, bir örnekle konuyu sonlandırmak istiyorum. Küçük bir çocuğun iyi bir basketbol oyuncusu olmak istemesi, o yaşlarında gerçekten bunu yapabilmesi anlamına hem gelir hem gelmez. Bu durumun da bu örnek gibi hem…hem….anlamları çok fazla ikilemlerde bırakabilmektedir.” Aşağıdakilerden hangisi bu paragrafa en uygun başlıktır?
Cevap:
1-Ve böyle şaşkın biri olarak dolanıp durmak da daha fazla şaşırtıyor insanları. 2-Garip yaşamın bir döngüsü olduğuna inananlardanım. 3-Örneğin sokakta şaşkın birinin şaşkın birini görmesi. 4-Veya görmese bile bir şekilde denk gelebilmesi. 5-Ki sanırım bu inancımdan kaynaklı olarak durmadan şaşırıyorum. 6-Yeni bilgiler, yeni insanlar, yeni haritalar keşfettikçe artıyor şaşkınlığım. Bu cümleleri anlamlı bir paragraf haline getirmek için nasıl sıralamalıyız?
Cevap:
“(1) Her şeyi bir anda unutmak mümkün olmuyor. (2) Bazı zamanlarda bazı insanlar daha fazla üzülüyor. (3) Ben bunun farkındayım, ki farkında olmak daha da mutsuz ediyor. (4) Daha sonra anneme dönüp akşam yemekte ne yemek olduğunu sordum. Bu paragrafta kaç numaralı cümle paragrafın anlam bütünlüğünü bozmaktadır?
Cevap:
“Bir anda bir sis çökmüşken etrafımıza, sokaktan çıt bile çıkmıyordu. Yaşlı bir adam bastonunu sürterek, gıcırtılı bir gürültü yayıyordu etrafa. Bir otomobil birisi kırık farların ışıklarını uzun yakarak ilerlemekte, sokak ağzında polisler devriye gezmekte ve aynı zamanda korkmaktadırlar. Zaten korkusuz olunacak diye bir şey yok, canı kimse sokakta bulmadı ya!” Bu paragrafta aşağıdaki anlatım biçimlerinden hangisi bulunmaktadır?
Cevap:
Testlerimiz çoktan seçmeli ve çoklu seçmeli olarak hazırlanmaktır. Çoklu seçmeli sorularda birden fazla seçenek seçmeniz mümkündür.
NOT : MOBIL KULLANICILAR LUTFEN TELEFONUNUZU YATAY HALE GETIRINIZ!
Başla