SORU: Kalan Süreniz:


Ne zaman kış gelse, kızaklarımızı alıp tepeye çıkarız. Babam her kış öncesi kızaklarımızı tamir eder ve bizleri yavaş kullanmamız konusunda tembihler. Biz de söylenenleri kulağımıza küpe yaparak tepeden aşağı kayar dururuz. Paragrafta aşağıdakilerden hangisinden bahsedilmiştir ?

Cevap:

Anlatılanlara göre eskiden köylerde televizyon, sinema, film kültürü çok yaygın değilmiş. Hatta insanlar ilk televizyon ile tanıştıklarında garip tepkiler verip bu teknolojik aleti canlı sanmışlar. Bununla birlikte akıllara kazınan “Zeki Müren de bizi görecek mi ?”repliği de tam olarak buna örnek olacak türden. Bu metnin ana fikri nedir ?

Cevap:

İçeri gelsene !(1) Ben de kahve kavuruyorum.(2)Kokusu bütün mahalleyi sarmış olmalı.(3)Şimdi herkese göndermem gerekecek.(3)Dizenin eş anlamı mısradır.(4)Birazdan işim biter, paketleyip beraber dağıtırız.(5)Hangisi paragrafın anlam bütünlüğünü bozmuştur ?

Cevap:

Ekonomik durumları fark etmeksizin, yani fakir de olsa zengin de olsa insan, bir şekilde kendini mutsuz etmektedir. Bunun nedenini yıllar boyunca arayan uzmanlar, temelinde insanın doyumsuzluğu olduğunu düşündüler. Yanı insan durmadan daha fazlasını daha çoğunu isteyip duruyor. Bu da onu daha mutsuz biri yapıyor. Paragrafa göre insanlar neden mutsuz olmaktadır ?

Cevap:

Yaz tatillerinde babam beni eski komşumuz, Salih Amca’nın köyüne götürürdü. Beraber kamyonete biner, sıcağın altında saatlerce yol alırdık. Sabahtan yola çıktığımız bu günlerde, kendimize evden çıkmadan yolda yemek için ekmek, domates, peynir hazırlardık. Yolu ortaladığımız zaman ise bir çeşme başına çöküp bunları afiyetle yerdik. Paragrafın özeti aşağıdakilerden hangisidir ?

Cevap:

Sonunda kendimi eve atabildim. Biraz nefes nefese kalmıştım. İki sokaktır peşimden gelen köpeklerden kaçmaya çalışmıştım. Her gün beni kovalıyor olmaları yetmiyor gibi üstüne bir de havlayıp daha çok beni korkutuyorlar. Bu böyle olmayacaktı, babamdan yardım istemeliydim. Buna göre paragrafın sonuna aşağıdakilerden hangisi eklenebilir ?

Cevap:

(1)İçeri müşteri geldiğini görünce ustama seslendim. (2)Ustam elinde çay bardağı ile dükkana girdi. (3)Müşteri bir iki soru sordu. (4)Ustam tok sesiyle şöyle karşılık verdi: (5)Değerli eşyalara ziynet denir. Numaralandırılmış cümlelerin hangisinde tanımlama yapılmıştır ?

Cevap:

Orkestra, birden fazla enstrüman ile birlikte birden fazla müzisyenin bir araya gelmesidir. Bireysel olarak da sanatçı olan bu kişiler, bir arada kusursuz bir performans sergilemekte ve koronun daha modern halini temsil etmektedir. Paragrafın konusu nedir ?

Cevap:

Doğanın bir dengesini olduğunu biliyor musun sevgili dostum ? Penguenlerden kedilere, maymunlardan zebralarda kadar, görsek de görmesek de milyonlarca farklı canlı türünün yaşamını sürdürdüğü doğanın içerisinde bir denge var. Her ne kadar güç dengesi olarak algılanan ve büyük balık küçük balığı yer olarak söylense de aslında durum bu kadar basit ve korkunç değil. Örneğin kelebekler veyahut kuşlar, bunlar başka bir bölgeye gitmezlerse, nesilleri tamamen yok olabilirler. Hepimizin kendimize ait evleri varken, akşam evlerimize döndüğümüz gibi düşünebiliriz. Başka bir köyün koyunu, bizim gökdelenlerimiz arasında sence yaşayabilir mi ? Bu paragraftan aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz ?

Cevap:

Akşamları yere kurulan sofra hazırlandığında çocukların çığlık sesleri mahallede yankılanırdı. Aynı oyunda oynayan kardeşler eve yetişmek için yarış yapar ve var güçleriyle eve doğru koşarlardı. Sanki eve ilk yetişen daha çok yemek yiyecek, daha çok doyacak gibiydi. Arkada kalanın karnı daha az acıkmış olacaktı, haliyle kimse geride kalıp yarışı kazanmamış olmak istemezdi. Bu paragrafın başlığı için aşağıdakilerden hangisi uygundur ?

Cevap:




  

test çöz

5.Sınıf Türkçe Paragrafta Anlam 2


  • Soru Sayısı:10
  • Süre: 10 Dakika

Testlerimiz çoktan seçmeli ve çoklu seçmeli olarak hazırlanmaktır. Çoklu seçmeli sorularda birden fazla seçenek seçmeniz mümkündür.

NOT : MOBIL KULLANICILAR LUTFEN TELEFONUNUZU YATAY HALE GETIRINIZ!

Başla