Matematik Ders Çalışma Teknikleri


Matematik bazı öğrenciler için kaygı oluşturan bir ders. Matematik yapamadığını söyleyen öğrencilerin sayısı üniversite düzeyi de dahil olmak üzere her eğitim kademesinde karşılaşılan bir problem. Ancak matematik pek çok meslek için temel oluşturmaktadır. Ortaokul öğrencileri olan sizler için de oldukça önem oluşturmaktadır. Çünkü LGS’ de matematik bölümünden yeterli düzeyde başarıya sahip olamazsanız bu sizin sınav sonucunuzu olumsuz etkileyecektir.

Peki matematik ne işe yarar? Matematik öğrenmek sizin özellikle düşünme becerinizi geliştirecek bir ders. Uzay-mekân kavramı, problemlere işlevsel çözüm üretme gibi alanlarda ilerlemenize katkı sağlayacaktır. Ayrıca ileride hangi mesleği seçerseniz seçin , istediğiniz bölüme gidebilmek için belirli düzeyde matematik seviyesine sahip olmanız gerekiyor. Matematik seviyenizi geliştirdiğiniz taktirde seçebileceğiniz meslek sayısı sınırlanmayacak aksine şaşırtıcı şekilde genişleyecek. Bu sayede gerçekten istediğiniz bir mesleğe sahip olabileceksiniz. 

Bunlar güzel ama ben matematik yapamıyorum mu diyorsunuz? Merak etmeyin, matematik becerisi sanılanın aksine geliştirilebilen bir beceridir. Eğer matematikte iyi olmadığınızı düşünüyorsanız kendinizi üzmeyin, yalnızca matematik becerinizi geliştirmeniz gerekiyor demektir. Matematik dersine doğru çalıştığınızda matematik becerileriniz gelişecek hatta bu dersi seveceksiniz.

2005 yılında yapılan bir çalışmaya göre, TEOG’ da matematik dersinden başarılı olan öğrencilerin izlediği belirli stratejiler ortaya çıkartılmıştır. Katılımcıların söylediği en önemli bilgi, dersi derste öğrendikleridir. Derste çok dikkatli olmaları gerektiklerinin altı çizilmiştir. Ayrıca bolca soru çözerek derste öğrendikleri bilgileri kalıcı hale getirdikleri öğrenilmiştir. Ayrıca öğrenciler soru çözerek dersleri için gerekli tekrarları da yaptıklarını belirtmişlerdir. Ayrıca öğrencilerin yanlış öğrenmelerini düzeltmek için teknolojiden, öğretmenlerinden ve diğer kişilerden destek aldıkları ve bunu kendilerinin talep ettikleri ortaya çıkmıştır. Her konu herkes için hemen anlaşılır olmayabilir. Çalışmada ortaya çıkan diğer önemli nokta, başarılı öğrencilerin karşılaştıkları zorluklar karşısında yılmadan onu öğrenmek için mücadele ettikleridir. Bu öğrencilerin ortak noktaları ise matematiğe nasıl çalışmaları gerektiğini bilen öğrenciler olmalarıdır. Örneğin bazıları derse ön hazırlık yaparken bazıları yapmaz, hangi konularda kimlerden destek alacağını bilirler , teknolojiden verimli bir şekilde yararlanırlar.  Bunların hepsi öğrencinin kendini tanıması, kendi çalışma stratejini belirlemesi sonucunda oluşur. Eğer kendi stratejinizi belirlemede kendinizi desteğe ihtiyaç duyuyor olarak görüyorsanız öncelikle okuduğunuz okuldaki Psikolojik Danışmanınızdan ve öğretmenlerinizden destek almalısınız. 

Matematik soyut kavramların bolca bulunduğu ve bu yüzden bilgileri günlük yaşamla ilişkilendirmenin sizleri zorladığı bir derstir. Bu sebeple matematik için en önemli ayrıntılardan bir tanesi soru çözerek konuyu tekrar etmektir. Derse çalışırken derste tuttuğunuz notları ayrıntılı bir şekilde incelemelisiniz. Daha sonra derste çözülen örnekleri farklı bir kağıt üzerinde defterinize bakmadan tekrar tekrar çözmelisiniz. Bunu belirli aralıklarla yapmalısınız. Çünkü öğretmeniniz konunun en önemli ayrıntılarını ve öğrenmeniz için gerekeli bilgileri bu örneklerde vermiş olacaktır. Daha sonra sitemizde bulunan soruları çözmelisiniz. Yapamadığınız ya da yapmakta zorlandığınız örnekleri kaybetmeyeceğiniz bir kağıda ya da ayrı bir deftere yazmalısınız. Daha sonra soruların çözümünü öğrendikten sonra kendi kendinize tekrar tekrar çözmelisiniz. Bu sayede çalıştığınız konuyla ilgili eksiğiniz kalmayacak. Bu yol biraz zorlayıcı görünebilir ancak yaptığınız takdirde başarınızın arttığını göreceksiniz.

Diğer dersler için ders çalışma teknikleri

Yazar : f er

Kategoriler : Matematik Ders Çalışma Teknikleri  

Etiketler : Matematik Ders Çalışma Teknikleri  Matematik Ders Çalışma Becerileri  Matematiğin Önemi  

Yorumlar

Yorum yazabilmek için lütfen giriş yapınız.