Fen Ders Çalışma Teknikleri


Fen ve Teknoloji dersi temelde öğrendiğiniz bilimsel bilgileri özümsemeniz ve günümüz teknolojisini anlamanızı sağlamaktadır. Fen ve Teknoloji dersi günümüz yaşamını anlamlandırmanız ve buna uygun davranmanızı sağlamaktadır. Ekosistemimizde neler oluyor, biz neler yapabiliriz? En küçük birimlerimiz olan atomlardan en uzak gezegenlere kadar uzanan bir bilimsel yolculuğa fen ve teknoloji dersi sizi hazırlıyor. Bunun dışında günümüzde kullandığımız teknolojileri anlamanızı sağlamak için sağlam temeller atmanızı sağlıyor. Oldukça ilgi çekici ve geniş yelpazede bir bilgiyi sizlere sağlayan bu ders için yine de bazı öğrenciler olumsuz tutum içerisindedir. Bunun sebeplerinden bir tanesi çevrenizden fen ve teknoloji dersinin ne kadar zor olduğu ile ilgili duyumlardır. Zor olarak görülmesi bazı soyut kavramları içermesi ve bunu derinlemesine öğrenmenin bazı öğrenciler tarafından yeterince anlaşılmamış olmasından kaynaklanmaktadır. 


Fen ve teknoloji dersini somutlaştırmak için okulda öğrendikleriniz dışında yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Örneğin yaşınıza uygun dergi ve kitapları okumak ve takip etmek. Ya da internette ilginizi çekebilecek işlediğiniz konu ile ilgili videolar ve deney videolarını izleyebilirsiniz. Bu kaynaklara ulaşmak için öncelikle öğretmeninize ve okul kütüphanenize danışmalısınız. Ayrıca sitemizde bulunan konu anlatımları bakış açınızı genişletecek düzeydedir. Bu sayede fen ve teknoloji dersine ilginizi geliştirebilirsiniz, hatta gelecekte hangi mesleği yapmak isteyeceğinize dair bir yol gösterici de olabilir.


Fen ve teknoloji dersinde dersi dikkatli bir şekilde takip etmek çok önemlidir. Öğretmeninizin not almanızı söylediği her şeyi not almalısınız düzenli tekrarlarla bu notları gözeden geçirmelisiniz. Ancak dersi dinlediniz, bazı noktaların eksik kaldığını düşünüyorsunuz. Ders esnasında ya da dersten sonra öğretmeninize danışmalısınız. Eğer hala bazı noktaların eksik kaldığını düşünüyorsanız internetten ya da yazılı doğru kaynakları edinerek eksiklerinizi gidermelisiniz. Özellikle çözümlü soru videoları ve yazılı kaynaklardaki çözümlü sorular sizin için bir numaralı yol göstericiniz olacaktır. Çözümlü soruları “zaten çözümü var ben neden uğraşayım?” şeklinde bir düşünceyle çözümlü soruları es geçmemelisiniz. Unutmayın ki bir konunun anlaşılır olması için en önemli kısım çözümlü sorularda gizlidir. Yukarıda bahsettiğimiz soyut kavramları somutlaştıracak olan konu anlatımlarından ziyade örnek soru çözümleridir.


Fen ve Teknoloji farklı disiplinleri bünyesinde barındıran bir derstir. Ayrı alanların tabii ki ayrı ders çalışma biçimleri vardır. Ancak genel olarak fen ve bilgisi dersine yazarak ve bol bol soru çözerek çalışmalısınız. Matematik dersine nasıl çalışılması gerektiğine dair anlatılan kısımdaki yöntemleri fen ve teknoloji dersine de uygulayabilirsiniz. Özellikle elinizle tutamayacağınız soyut bilgiler içermesi sebebiyle bol bol soru çözmek öğrendiğiniz bilgileri düzenlemenizi ve kalıcı hale getirmenizi sağlayacaktır. Öncelikle derste defterinize yazdığınız bilgileri derinlemesine incelemelisiniz. Bu incelemeden sonra ihtiyaç duyarsanız ek bir kaynaktan okumanızı yaparak kendinize ait özgün bir not çıkarmalısınız. Bu not yalnızca konuların yazılı kısımlarını içermemelidir. Özellikle öğretmeninizin derste çözdüğü soruları yazarak cevaba bakmadan tekrar çözmeye çalışmalısınız. Daha sonra defterinize bu örnekleri geçirmelisiniz. Ayrıca sitemizde bulunan soruları çözerek yapamadığınız, ya da yapmakta zorlandığınız soruları tekrar tekrar çözmelisiniz. Birçoğunu takılmadan çözebildiğinizde konuyu öğrenmişsiniz demektir. Ancak yapamadığınız sorular olabilir. Bunlar sizi yıldırmamalıdır. Ne kadar derinlemesine ve anlayarak öğrenmiş olursanız olun yapamadıklarınız çıkacaktır. Ancak çözemediğiniz soruları kesinlikle öğretmeninize sormalısınız. Çözümünü öğrendikten sonra defterinize kendiniz çözümüne bakmadan geçirmelisiniz. 

Diğer dersler için ders çalışma teknikleri

Yazar : f er

Kategoriler : Fen Ders Çalışma Teknikleri  

Etiketler : Fen Ders Çalışma Teknikleri  Fen Dersinin Önemi  

Yorumlar

Yorum yazabilmek için lütfen giriş yapınız.