Ders Çalışma Teknikleri Genel

Öğrenme Nedir?

Hangi derse nasıl çalışılması gerektiğinden önce, öncelikle öğrenmenin nasıl gerçekleştiğine dair bir giriş yapmakta fayda var. Özellikle bazı derslerin sizin için çekici gelmediğini ve onlara çalışmakta zorlandığınızı düşünüyorsanız ya da çalışmanıza rağmen gerekli başarıyı yakalayamadığınızı düşünüyorsanız. Öğrenme bazı süreçlerden oluşur. Basit olarak bilgiyi almak ve hayatınıza adapte edebilmeniz denilebilir. Peki bu nasıl olur? Öğrenmenin oluşabilmesi için her öğrencinin kendisine göre oluşturduğu bazı yöntemler vardır. Bunlara öğrenme stratejileri denilir. Bu stratejiler sizin hangi yollarla bilgiyi öğrendiğinizi ve nasıl kalıcı hale getirdiğinizle ilgilidir. Öğrenme yalnızca stratejilerle ilgili değildir. Bir dersi öğrenirken ya da size öğretilirken tutumunuz, öğrenmeye karşı isteğiniz de öğrenme düzeyinizi etkileyecektir. Bir dersi nasıl seveceğinizle ilgili maalesef bir formül bulunmamaktadır. Bazı formüller vardır ancak bunları oluşturmak sizinle ilgilidir. Çünkü öğrenme bir noktada kişisel bir süreçtir. Size yardımcı olacak ipuçlarını yazımızda paylaşacağız ve bu sayede kendi öğrenme stratejinizi ve bir derse karşı olumlu tutum geliştirebilmeniz için neler yapabileceğinizi bulabileceksiniz.

Ders Çalışma Becerileri

Ders çalışmak, yalnızca bir dersin başına oturup onu defterden okumak ya da birebir kopyalamak değildir. Ders çalışma bir beceriler bütünüdür. Bu bütünü oluşturan parçalar;

  • çalışmanızı düzenlemek,
  • odaklanma seviyenizi sağlamak,
  • zamanı etkili kullanmak
  • kaynaklardan etkin bir şekilde faydalanmak

olarak sıralanabilir. Bunların dışında, sınavlarınıza çalışmak, düzenli not tutmak, öğretilenleri etkili bir şekilde dinlemek, ev ödevlerinizi yapmak, okuma, dinleme , yazma becerileri ve stres kontrolü ders çalışma becerileri arasında sayılabilir.  Zaman yönetimi ve motivasyon çalışma becerilerinin olmazsa olmazlarıdır. 

Bir derse hazırlanırken, çalışırken nasıl bir tutum sergiliyorsunuz?

  • Konunun tamamına hakim olmak isteği ile mi
  • yoksa sizin önemli gördüğünüz/yeterli olacağını düşündüğünüz kısımlara (yüzeysel) mi odaklanıyorsunuz?

Bu sorunun cevabı sizin o ders ile ilgili  motivasyonunuzu size gösterecektir. Eğer siz ikinci kısma yönelik çalışıyorsanız öğrenmelerinizin istediğiniz düzeyde olmaması gibi bir durumla karşılaşabilirsiniz. Çünkü 1.sınıftan itibaren öğrendiğiniz bilgiler çoğunlukla birikimli bir şekilde ilerler. Yani bir önceki öğrendiğiniz bilgiler sonraki bilgiler için temel oluşturmaktadır. Bu demek değildir ki yüksek not alamazsınız. Alabilirsiniz ancak temel çalışmaları yapılmadan dikilen bir binaya benzeyecektir. Bir noktada tıpkı o bina gibi bilgileriniz sallanmaya başlayacak ve üzerine başka bir kat inşa edemeyeceksiniz. Ancak şimdi bu şekilde çalışıyor olsanız bile bu durum düzeltilemeyecek değildir. Ancak değişime şimdiden başlamanız sizin geleceğiniz için oldukça önem taşımaktadır. Evet yüzeysel çalışmaların sonucu yukarıda bahsettiğimiz gibi olabilmektedir. Peki derinlemesine çalışarak ve konunun tamamına hakim olarak çalışırsanız neler olur? Öncelikle önceden keşfetmediğiniz bir ilgi alanınızı keşfedebilirsiniz. Çünkü bir konuyu derinlemesine öğrendiğinizde konu hakkında merak ettiğiniz sorular olmaya başlayacak ve daha çok öğrenme isteği duyacaksınız. Bu her konuda olmayabilir ancak derinlemesine öğrendiğinizde öğrendiğiniz bilgileri farklı derslerle birleştirmeniz ve sağlam binalar kurabilir ve bu binalar arasındaki bağlantıyı sağlayabilirsiniz. Bu sayede mükemmel bir site inşa etmiş olursunuz.

Hangi Derse Nasıl Çalışmalısınız?

Öğrenci olarak bazı sorumluluklarımız vardır. Belki de en önemlisi ders çalışmak. Ancak derslerinize doğru yolla çalışıyor musunuz? Bunun testini yapmak oldukça kolay. Ders çalıştıktan sonra kitabı kapattığınızda kendi kendinize konuyu eksiksiz bir şekilde anlatabiliyorsanız evet, konuyu öğrenmişsiniz demektir. Ancak bu durum sözel dersleriniz için geçerlidir. Matematik ve Fen ve Teknoloji derslerinde de benzer bir yöntemle kendinizi test edebilirsiniz. Konuyu çalıştıktan sonra o konunun testinden %70 oranında ve daha fazla başarı sağlayabiliyorsanız konuyu öğrenmişsiniz demektir. Diğer bir yol da okulda size uygulanan sınavlardırSınavlarınızda istenen başarıyı gösterebiliyor musunuz? Yoksa kendinizi geliştirmeniz mi gerekiyor? Bütün bu soruları yanıtladığınızda kendinizde eksiklik hissediyorsanız bu makale sizin için oldukça faydalı olacaktır. Makalemizde hangi derse nasıl çalışmanız gerektiğine dair bilgilendirme yapacağız.

Hatırlatmakta fayda var, eğer bir derste başarılı olmak istiyorsanız özellikle öğretmeninizin derste anlattıklarını eksiksiz bir şekilde not almalısınız. Eğer notlarınız eksik kaldıysa, bir arkadaşınızdan defterini alarak tamamlamalısınız. Hangi derse çalışırsanız çalışın öğretmeninizin anlattıkları sizin için yol gösterici olacaktır. Ayrıca derste anlatılanları tam olarak not aldığınızda eksikleriniz varsa onları kapatmak çok daha kolay olacaktır.

Yazar : f er

Kategoriler : Matematik Ders Çalışma Teknikleri  Ders Çalışma Teknikleri  Hangi Derse Nasıl Çalışılmalı  

Etiketler : Türkçe Ders Çalışma Teknikleri  türkçe dersinin önemi  Ders Çalışma Teknikleri  Öğrenme Nedir?  ders çalışma becerileri  

Yorumlar

Yorum yazabilmek için lütfen giriş yapınız.

  • Hasan Hasanov - 15-01-2020

    Selamın aleyküm, Emeğinize sağlık çok güzel bir site olmuş.